Kütüphane Hakkında

Antalya Büyükşehir Belediyesi Doğan Hızlan Kütüphanesi, “Keep reading. Keep learning.” / “Okumaya devam et. Öğrenmeye devam et.” sloganı ile yabancı uyruklu ve yerli tüm Antalyalı vatandaşlara, kentte eğitim gören Türk ve yabancı uyruklu öğrenci ve araştırmacılar ile kenti ziyaret eden tüm turistlere hizmet vermektedir.

Kütüphane, her geçen gün gelişen ve büyüyen, nitelik ve nicelik açısından son derece zengin koleksiyonuyla, on binlerce kayıtlı kütüphane üyesinin ve kayıt olmaksızın kütüphaneden faydalanan tüm ziyaretçilerin hizmetindedir.

Araştırma salonu, okuma salonu ve her mevsim kullanıma açık bahçesiyle kitapseverlerin gözdesi olan kütüphanede nitelikli ve zengin bir koleksiyona sahip Çocuk ve İlk Gençlik bölümü de ayrıca yer almaktadır.

Kütüphane, içinde yer aldığı Atatürk Kültür Parkı’nın yeşil ve sessiz ortamında hizmet vermektedir. Parkın ana girişi olan AKM girişinden kütüphane içine kadar gelen kılavuz izlerle görme engelli vatandaşların kütüphaneye erişimi sorunsuzca sağlanmaktadır. Ayrıca Doğan Hızlan Kütüphanesi, tekerlekli sandalyeye uygun giriş, alçak raflar, engelli tuvaleti gibi fiziksel koşullar ve her daim desteğe hazır güler yüzlü personeli ile tüm Antalya’ya hizmet sunmaktadır.

Kütüphane, açıldığından bu yana onlarca farklı etkinlik ve kültürel proje gerçekleştirmiş, ülkemizde “Herkes İçin Kütüphane” adıyla faaliyet gösteren uluslararası LIFE (Library For Everyone) projesine katılmış ve başarılı çalışmalarından dolayı proje yönetimi tarafından birçok kez çeşitli ödüllere layık görülmüştür.

Hizmetler

Ödünç alma hizmetinden yararlanmak için kütüphaneye üye olmak gerekir. Üye kaydı için kayıt formu doldurulması yeterlidir. 18 yaşından küçükler için bu formu velileri imzalamalıdır.

Türkiye’nin en seçkin yayınevlerinin telifli eserlerini bünyesinde barındıran zengin E-kitap koleksiyonu, kütüphane web adresini ziyaret eden tüm kullanıcıların hizmetine açıktır.

Ziyaretçiler, akıllı telefon, dizüstü bilgisayar ve tabletleriyle kütüphaneye gelerek kütüphanenin bulunduğu park içerisinde sunulan ücretsiz kablosuz internet hizmetinden yararlanabilirler.

GETEM kurumsal üyeliği ile görme engelli vatandaşlara sesli kitap koleksiyonuna erişim hizmeti sağlanmaktadır.

Aranan kitabın kütüphanede bulunup bulunmadığını öğrenmek için çevrimiçi ortamda katalog sorgulaması yapılabilir.

Üyeler, çevrimiçi ortamda aradıkları kitaplara rezervasyon yapabilir, ödünç aldıkları kitaplar için süre uzatım işlemlerini gerçekleştirebilirler.

Üyelik ve tüm hizmetler ücretsizdir.

Ödünç Alma ve İade İşlemleri Hakkında

Ödünç alınmak ve iade edilmek istenen tüm kitaplar için dolaşım bankosundan işlem yaptırılmaktadır.

Süre uzatım taleplerinin ödünç işlemi esnasında personele bildirilmesi halinde ön uzatım yapılabilmektedir.

Ödünç işlemi esnasında yapılmayan süre uzatım işlem talepleri için personel bankosu telefonla aranabilir veya çevrimiçi ortamda kütüphane kullanıcı hesabı üzerinden işlem yapılabilir.

Uzatım süresi her grup için 7 gündür.

İade işlemleri 7 günden fazla gecikmemelidir. Aksi halde kullanıcı hesabı gecikme süresi kadar bloke olur.

Hesap blokaj kaldırma seçenekleri için kütüphane personeline başvurularak bilgi alınabilir.

Kullanıcı türlerine göre ödünç alma sayı ve süreleri aşağıdaki gibidir:

Okul öncesi (0-6 yaş) 4 kitap, 20 gün

İlkokul, ortaokul ve lise öğrencileri 4 kitap, 20 gün

Üniversite öğrencileri 6 kitap, 30 gün

Yüksek lisans öğrencileri 7 kitap, 30 gün

Doktora öğrencileri, öğretmen ve akademisyenler 8 kitap, 35 gün

Genel kullanıcılar 5 kitap, 20 gün

Bağış Kampanyası Hakkında

Doğan Hızlan Kütüphanesi kurulduğu tarihten bu yana kitap bağış kampanyası yürütmektedir. Kampanya kapsamında toplanan kitapların bir bölümü kütüphanenin koleksiyonuna eklenmektedir. Bağış kitapların önemli bir bölümü ise Türkiye’nin dört bir yanından Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne iletilen kitap taleplerini karşılamaktadır.

Kitap bağış kampanyası kapsamında 2012 yılından itibaren yüzlerce okul ve ceza infaz kurumu kütüphanesine katkıda bulunulmuştur.

Doğan Hızlan Kütüphanesi’ne ulaştırılan kitaplar, özenle incelenir, taleplere uygun seviyelerde ayrıştırılır ve paketlenir. Gönderim ücreti Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanarak ihtiyaç sahiplerine ulaştırılır.

Kütüphane Çalışma Saatleri

Doğan Hızlan Kütüphanesi, resmi tatiller, Pazar ve Pazartesi günleri hariç, her gün 09.30-18.30 saatleri arasında hizmete açıktır.

Ödünç iade bankosu 12.30-13.30 saatleri arasında kapalıdır. Araştırma ve okuma salonları, bahçe alanı ile çocuk bölümü ise mesai saatleri boyunca aralıksız olarak kullanıma açıktır.

Etkinlikler

Doğan Hızlan Kütüphanesi tarafından düzenlenen söyleşi, konferans, panel, imza günü vb. etkinlikler için Antalya Büyükşehir Belediyesi tanıtım mecraları takip edilebilir.

Kültürel etkinliklerin yanı sıra, kütüphanede düzenli olarak, farklı yaş gruplarına hitap eden birçok eğitici etkinlik düzenlenmektedir.

Okul öncesi döneme hitap eden sesli okuma etkinlikleri için randevu kaydı oluşturularak etkinliğe katılım sağlanabilir.

Okul grup ziyaretleri öncesi randevu alınarak öğrenci gruplarına özel program talebinde bulunulabilir.

Kütüphane telefon numarası: (0242) 238 52 71

E-posta adresi: dhk@antalya.bel.tr